فهرست مطالب

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 110 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانگیر کرمی*، سلیمان محبی صفحات 9-49
    نبود نظام امنیت جمعی در غرب آسیا مسئله ای بنیادین برای دولت های منطقه است. اینکه چرا یک نظام امنیت جمعی در منطقه وجود ندارد و چگونه سیاست های دفاعی امکان امنیت جمعی را محدود ساخته است؟ و چه راهکارهایی برای برون رفت از این وضعیت وجود دارد؟ از مهم ترین پرسش های مطرح شده در این رابطه است. ایده اصلی این نوشته آن است که رابطه سیاست دفاعی و نظام امنیت جمعی یک رابطه متقابل است و سیاست دفاعی در واکنش به محیط امنیتی منطقه ای شکل گرفته و تاثیر آن بر محیط امنیتی می تواند به ساختارهایی از جامعه امن منطقه ای تا نظام امنیت جمعی، موازنه پایدار، موازنه شکننده و یا بحران منطقه ای منجر شود. در مورد غرب آسیا نیز محیط منطقه ای قطبی شده، مداخله پذیر و بحرانی در تعامل با محیط های داخلی متاثر از نگرش متعارض نخبگان، نبود اولویت های همکاری جویانه و انگیزه های هجومی، شرایط را به سوی یک موازنه شکننده و بحرانی سوق داده و مانعی اساسی برای نظام امنیت جمعی رقم زده است. برای بررسی این ایده با استفاده از روش تحلیل کیفی داده های موجود به ارایه مبانی نظری، بررسی محیط منطقه ای غرب آسیا، سیاست دفاعی دولت های مهم آن و نیز ساختار نظام منطقه ای و پیامدهای آن پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: سیاست دفاعی، نظام امنیت جمعی، غرب آسیا، امنیت، ایران
  • عبدالله مرادی* صفحات 51-82

    توسعه ارتباطات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... با کشورهای منطقه امریکایی لاتین در دو دهه گذشته ازجمله رویکردهای مهم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده است. دراین میان، آنچه اهمیت دارد، تبیین و بهینه سازی الگوی رفتاری جمهوری اسلامی ایران نسبت کشورهای امریکای لاتین درراستای منافع ملی و متناسب با تحولات ساختاری نظام بین الملل می باشد. برهمین اساس، هدف اصلی این پژوهش؛ «تبیین بنیان های ژیوپولیتیک، ترسیم وضعیت کنونی و ظرفیت ها و چالش های آتی سیاست ایتلاف جمهوری اسلامی با منطقه امریکای لاتین» است. لذا در این پژوهش که از نوع توصیفی تحلیلی با جمع آوری داده های کتابخانه ای است، تلاش شد به این پرسش اصلی پاسخ داده شود که «سیاست ایتلاف در رویکرد جمهوری اسلامی ایران به منطقه امریکای لاتین واجد چه مشخصه هایی است؟» در پاسخ، ضمن طرح سوالات فرعی و با بهره گیری از مبانی نظری مبتنی بر «عمق راهبردی» و «موازنه نرم»، این فرضیه اصلی ارایه می شود که «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران درقبال منطقه امریکای لاتین مبتنی بر سیاست ایتلاف با تاکید توامان بر هویت ارزشی و ضرورت های افزایش منزلت ژیوپولیتیک جهت مقابله با نظام هژمونیک تبیین می شود». این سیاست ایتلاف شامل مولفه های: هنجارمحوری، فرصت انگاری، توسعه عمق راهبردی و منفعت محوری است. برهمین اساس نیز ایران در سطوح و ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... باید لحاظ داشتن ظرفیت های امریکای لاتین و چالش های موجود (آنچنان که در متن پژوهش تشریح شده است) سیاست ایتلاف را درپیش گیرد.

    کلیدواژگان: امریکای لاتین، نظام هژمونیک، راهبرد ژئوپولیتیک، ائتلاف، عمق راهبردی
  • محمد مهدی ملکی کرم آباد*، حسنعلی آقاجانی، منوچهر منطقی، بهنام عبدی صفحات 83-113

    یادگیری فناورانه به عنوان یکی از محورهای اصلی توانمندسازی فناورانه در بخش ها و صنایع کشورهای مختلف مانند حوزه دفاع به شمار می رود. در این امتداد، صنایع دریایی از مهم ترین بخش های دفاعی به حساب می آیند که تقویت و تجهیز آنها به ارتقای سطح اقتدار دفاعی کشور منجر می شود. مقاله حاضر درصدد مطالعه تطبیقی مسیر پیشرفت صنایع کشتی سازی کشورهای ژاپن، کره جنوبی و چین، به عنوان کشورهای پیشرو و کشورهای ترکیه و برزیل، به عنوان کشورهای درحال توسعه و مقایسه یافته ها با صنعت موردمطالعه در داخل کشور و درنهایت، ارایه مدل یادگیری فناورانه در صنایع دریایی حوزه دفاع است. رویکرد پژوهش حاضر، کیفی است و از روش مطالعه موردی به عنوان راهبرد پژوهش استفاده شده است. داده ها ازطریق 13 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با متخصصان صنایع دریایی حوزه دفاع جمع آوری شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد صنایع دریایی حوزه دفاع کشور از توانمندی لازم به منظور طراحی و ساخت تجهیزات موردنیاز به صورت کاملا بومی برخوردارند، اما ارتقای سطح قابلیت های یادگیری فناورانه به منظور ایجاد تغییرات عمده در ماهیت محصول و یا فرایند آن و ورود به مرحله نوآوری رادیکال ضروری است. ازطرف دیگر، باتوجه به شرایط حاکم بر کشور و صنایع دفاعی، یادگیری غالب بیشتر به صورت غیررسمی است و درصورت ایجاد زیرساخت یادگیری رسمی، صنایع دریایی قابلیت حرکت جدی تر در مرزهای دانش را دارا خواهد بود. درمجموع با وجود پیشرفت های چشمگیر سال های اخیر، برخورداری از برنامه منسجم، مدون و به روز درراستای توسعه روزافزون صنایع دریایی در حوزه دفاع ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری فناورانه، توانمندسازی فناورانه، نوآوری رادیکال، یادگیری رسمی، صنایع دریایی حوزه دفاع
  • ابراهیم باقری*، علی صباغیان صفحات 115-147
    در پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی به بررسی حضور نظامی امریکا در اروپا و دلایل ژیوپولیتیک، ژیواکونومیک و راهبردی جابه جایی این پایگاه ها که موجب تغییر موازنه از غرب به شرق اروپا شده، پرداخته است. منشا حضور نظامی و ایجاد پایگاه های نظامی امریکا در اروپا به جنگ جهانی اول و در سطحی گسترده به جنگ جهانی دوم بازمی گردد. الزامات جنگ سرد این فرصت را برای امریکا فراهم کرد تا با هدف و بهانه مقابله با کمونیسم و بلوک شرق و جلوگیری از نفوذ آن در کشورهای اروپای غربی، پایگاه های نظامی خود در این قاره را دایمی کند. کشورهای آلمان، ایتالیا، انگلیس، اسپانیا، یونان و پرتغال به طور سنتی کشورهایی هستند که امریکا بیش از هرجای دیگر اروپا در آنها دارای پایگاه نظامی است. بااین حال از اوایل قرن 21 میلادی به دلایل مختلف اقتصادی، سیاسی، امنیتی نظامی، راهبردی و ژیوپولیتیک اقداماتی درخصوص تعطیلی برخی پایگاه ها و جابه جایی آنها به اروپای شرقی و جنوب شرقی شروع شده است. فرضیه مقاله این است که عزیمت پایگاه های امریکا به سمت اروپای شرقی ذیل سه منطق اقتصادی، راهبردی و ژیوپولیتیک قابل بررسی است. دراین راستا، هزینه های بالای نگهداری نیروها در اروپای غربی، وجود فضاهای مناسب در شرق اروپا برای انجام رزمایش های نظامی گسترده، سختگیری های بیشتر نهادهای محیط زیستی و افکار عمومی در کشورهای اروپای غربی، حضور نظامی در دموکراسی های نوپای اروپای شرقی و نزدیکی به مناطق عملیاتی در قفقاز و غرب آسیا از مهم ترین دلایل جابه جایی پایگاه های نظامی امریکا از غرب به شرق اروپا می باشد.
    کلیدواژگان: پایگاه های نظامی، امریکا، غرب اروپا، شرق اروپا، جابه جایی پایگاه های نظامی
  • علی باقری دولت آبادی*، محسن شفیعی سیف آبادی صفحات 149-175
    از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ، امریکا به شیوه های مختلف کوشید تا جمهوری اسلامی ایران را به میز مذاکره درخصوص مسایل هسته ای، موشکی و منطقه ای بازگرداند. این گزینه ها از تهدید و تشویق شروع و به گزینه تحریم و نهایتا ترور سردار شهید قاسم سلیمانی که نوعی اعلام آشکار جنگ بود ختم شد. اقدامات خصمانه امریکا پس از ترور سردار شهید  قاسم سلیمانی نیز تداوم یافت و این بار شکل و قالب جنگ روانی به خود گرفت. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که ترامپ در جنگ روانی اخیر علیه جمهوری اسلامی ایران از چه شیوه ها و تاکتیک هایی استفاده نمود؟ برای پاسخ به سوال فوق از دو روش تحلیل محتوای کیفی و نیز روش توصیفی تحلیلی استفاده شد. بدین صورت که ابتدا با مطالعه کتابخانه ای، شیوه های جنگ روانی شناسایی شد. سپس با انتخاب واحد تحلیل جمله، به صورت هدف مند و تمام شمار مصادیق با الگوها انطباق داده شد (براساس راهبرد قیاسی). یافته های پژوهش نشان داد مهم ترین تاکتیک های جنگ روانی امریکا عبارت بودند از: دشمن سازی، برچسب زدن، اهریمن سازی، تفرقه افکنی، فرافکنی، دروغ بزرگ، بزرگ نمایی، کوچک نمایی، تحقیر و تضعیف سازی، انتشار اطلاعات به صورت قطره چکانی، چینش خبری، اسطوره سازی و تظاهر به یکپارچگی. به نظر می رسد ناکامی امریکا در دستیابی به تمامی اهداف درنظرگرفته شده برای ترور سردار سلیمانی ازجمله عوامل روی آوردن ترامپ به این جنگ روانی بوده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، سردار شهید سلیمانی، ترامپ، جنگ روانی، امریکا
  • اسماعیل خان احمدی* صفحات 177-211

    جنگ اعم از پیشگیرانه، پیش دستانه، تحمیلی، سنتی، مدرن برق آسا، فرسایشی تمام عیار، محدود، منظم یا نامنظم، همگون و ناهمگون (متقارن و نامتقارن) و همتراز و ناهمتراز  از منظر مکاتب مختلف و نظام سیاسی کشورها و بر مبنای ارزش های حاکم بر آن نظام ها، تحت تاثیرعوامل مختلفی شکل می گیرد. نظر به نگاه متفاوت اسلام به عنوان خاتم ادیان الهی به علل شکل گیری این پدیده (جنگ)، هدف این پژوهش بررسی علل وقوع جنگ از منظر مبانی ارزشی و آموزه های دین مبین اسلام می باشد و به این پرسش اساسی پاسخ می دهد: از منظر مبانی ارزشی و آموزه های دینی چه عواملی در شکل گیری پدیده جنگ تاثیرگذار هستند؟ براین اساس عوامل شانزده گانه شناسایی شده اند که به طور صریح و روشن به تبیین علت های وقوع جنگ از منظر این مکتب پرداخته اند. این نوشتار که نتیجه یک طرح پژوهشی است، از حیث هدف، تحقیقی کاربردی، از حیث سطح تحلیل، برخوردار از ماهیتی توصیفی و تحلیلی و از حیث رویکرد و طبقه ‎بندی روش متکی به روش کتابخانه‎ای است. عوامل شانزده گانه احصاء شده طیف کاملی از امنیت پایدار تحت عنوان پنج ظرفیت برای نظام اسلامی شکل می دهد که در مبحث نتیجه گیری به آن اشاره شده است

    کلیدواژگان: عوامل، جنگ، اسلام، آموزه های دینی، مبانی ارزشی
|
  • Jahangir Karami *, Soleiman Mohebi Pages 9-49
    The absence of a collective security regime in the West of Asia is a fundamental issue for the states of the Region. The most important questions posed in this regard are: Why is there no collective security regime in the region? Why have the defense-related policies limited the establishment of a potential collective security regime? What courses of actions are there for exiting this condition? The main idea in this writing is that the relation between defence policy and collective security regime is a reciprocal relation, and that a defence policy is designed to respond to regional security environment and it's effect on their security environment is capable of leading to structures from a secure regional community through collective security regime, to sustainable balance, fragile balance or regional crisis. As for the Western Asia, the critical, polarized regional environment interacting with the internal environments affected by the contradictory views on the part of the elites, the absence of collaborative priorities and offensive incentives have driven the circumstances towards a critical fragile balance, putting a major hurdle in the way of establishing a collective security regime. To address this adea, the article tries to present the theoretical foundations, and to address the regional environment in the Western Asia, the defence policies of important states in this environment, and the structure of the regional regime and its consequences.
    Keywords: defence policy, collective security regime, Western Asia, security: Iran
  • Abdolah Moradi * Pages 51-82

    The development of political, economic, cultural etc relations with the countries of Latin America during the two recent decades has been among the important approaches in the foreign policy of the Islamic republic of Iran. It follows that what matters is the explanation and rationalization of the behavioral pattern of the Islamic Republic of Iran in dealing with the countries of Latin America in accordance with national interests and in line with the structural developments of the international order. Accordingly, The present research aims to explain the political foundations, and delineate the existing situation, as well as the future capacities and challenges the Islamic Republic of Iran will face in its policy of establishing alliances with Latin America region. So, this research, which employs an analytical-descriptive method by gathering library data, tries to answer this question: What characterizes the policy of alliance in the Islamic Republic of Iran’s approach to Latin America region? To answer this question, while raising a series of subquestions and using theoretical basics based on strategic depth and soft balance, this main hypothesis was raised: the foreign policy of the Islamic Republic of Iran towards Latin America is explained based on the policy of alliance with simultaneous emphasis on the value-based identity and on the requirements for enhancing the geopolitical status for countering the hegemonic regime. This policy of alliance includes norm orientedness, opportunism, developing the strategic depth, and profit-orientedness By the same token, Iran should adopt the policy of alliance at different political, cultural, economic and...levels by considering the capacities, Latin America and the existing challenges.

    Keywords: Latin America, the hegemonic regime, the geopolitical strategy, alliance, the strategic depth
  • MohammadMehdi Maleki Karam Abad *, Hassanali Aghajani, Manochehr Manteghi, Behnam Abdi Pages 83-113

    Technological learning constitutes a main pivot in the technological enabling in industries and sectors of different countries like defense sector. As a part of this, maritime industries are one the most important sectors in the defense where strengthening and equipping them leads to enhancing the level of defense authority of the country. The present article seeks to conduct a comparative study of the progress trend of the shipbuilding industries of Japan, South Korea and China as pioneer countries, and those of Turkey and Brazil as developing countries, compare the findings with the industry under study inside the country, and finally provide a model of technological learning in the maritime industries of the defense sector. The approach in the present research is qualitative using case study method as the research strategy. The data were collected through conducting 13 deep and semi-structured interviews with specialists of maritime industries in defence. The findings of the research indicate that the maritime industries of the defence sector have the needed capability to develop and design the required equipments in a completely indigenous manner. On the other hand, considering the conditions that govern the country and the defence industries, learning is mostly informal, and the maritime industries will have the potentiality to move along the borders of science in case an infrastructure is developed for formal learning. Anyway, it can be said that despite remarkable advancements in recent years, it is necessary to have an integrated, codified and updated plan in line with the increasing development of the maritime industries of the defence sector.

    Keywords: technological learning, technological enabling, radical, formal learning, maritime industries of the defence sector
  • Ebrahim Bagheri *, Ali Sabbaghian Pages 115-147
    The present research addresses the U.S. military presence in Europe and the geopolitical, geo-economical and strategic reasons for the displacement of American bases that shifted the balance from the West to the East of Europe. The origin of the U.S. military presence and the establishment of the U.S. military bases in Europe dates back to the First World War, and on a wider level, to the Second World War. The requirements of the Cold War allowed America to perpetuate its military bases in this continent aimed at, and under the pretext of, countering communism and the East Block, and preventing its influence in the countries of the West Europe. Germany, Italia, England, Spanish, Greece and Portugal are traditionally countries in which the United States has more military bases than anywhere else in Europe. Despite this, since the beginning of 21th Century, due to economic, political, security-military, strategic and geopolitical reasons, efforts have been started to shut a few of the bases down and move them to Eastern Europe and Southeast Europe. The hypothesis in this article is that the departure of the American bases to Eastern Europe can be addressed under three kinds of logic, namely economic, strategic and geopolitical. The high costs related to maintaining troops in the Western Europe, suitable spaces in the Eastern Europe for extensive military maneuvers, the strictness displayed by most environmental institutions and public opinion in the Western European countries, military presence by nascent democracies of Eastern Europe and being adjacent to operational areas in the Caucasus and Western Asia are the most important reasons of the departure of the U.S. military bases from the West to Eastern Europe.
    Keywords: military bases, the United States, Western Europe, Eastern Europe, the displacement of military bases
  • Ali Bagheri Dolatabadi *, Mohsen Shafiee Seifabadi Pages 149-175
    Since Donald Trump came to power, the United States endeavored in different ways to bring the Islamic Republic of Iran back to the negotiation table for nuclear, missile and regional issues. These options started with threatening and encouraging, and led finally to the assassination of Martyre Ghasem Soleimani- which was kind of an announcement of war. The United states’ hostile actions after the assassination of Martyre Ghasem Soleimani continued, this time taking on the shape of psychological warfare. The main question of the present research is: What methods and tactics did Trump use in his psychological warfare against the Islamic Republic of Iran? To answer the above question, this research used two methods, namely qualitative content analysis and analytical-descriptive method. It follows that the methods of psychological warfare were identified. Then, the examples were adapted and compared with the models by using analogical strategy. The findings of the research showed that the most important tactics of psychological warfare were as follows: making enemies, labeling, daemonizing, dividing, projection, crafting big lies, exaggeration, foreshortening, humiliating and weakening, distributing information in an eyedropper form, news selection, mythologizing, and pretending integration. It appears that the United States’ failure to achieve the entire objectives in assassinating Gen. Soleimani accounts for the reason why Trump has drawn on this kind of psychological warfare.
    Keywords: the Islamic Republic of Iran, Gen. Martyr Soleimani, Trump, psychological warfare, the United States
  • Ismail Khanahmadi * Pages 177-211

    Preventive, Preventive, Forced, Traditional, Modern Electric, Complete Erosion, Limited, Regular or Irregular, Symmetric or Asymmetric (Heterogeneous or Uneven). From the perspective of different schools and political systems of countries and based on the values that govern those systems, they are shaped by different factors. Given the different view of Islam as the Divine Khatam of the Divine due to the causes of this phenomenon (war), the purpose of this study is to investigate the causes of war from the point of view of values and teachings of Islam. And to answer this basic question, what are the factors that influence the formation of war from the perspective of value principles and teachings? Sixteen factors have been identified that explicitly analyze the causes of war from the perspective of this school. This article is the result of a research project. In terms of purpose, it is an applied research; in terms of level of analysis, it is of a descriptive-inferential nature and in terms of approach and classification the method relies on the library method. The sixteen factors outlined form the full spectrum of sustainable security called the five capacities for the Islamic system, which is addressed in the conclusions.

    Keywords: Factors, War, Islam, Religious Teachings, values